PREHRANA OTROK V VRTCU

Otrok pestrost okusov in svoje prehrambene navade osvoji v zgodnji otroški dobi.  Prehrambene navade kasneje težko spreminjamo. 

V vrtcu se zavedamo, da smo pomembni soustvarjalci otrokovega celostnega razvoja. Z uravnoteženo prehrano, ki ustreza potrebam otrok, pripomoremo k skladni rasti, razvoju in psihofizični kondiciji, zvišujemo splošno odpornost organizma in ustvarjamo zdravstveno preventivo pred nastankom bolezni. Otrokom v vrtcu nudimo varno, sveže pripravljeno, pestro in hranilno uravnoteženo prehrano. Skrbimo, da uživajo redne obroke. Navajamo jih na higieno rok pred jedjo, na uporabo pribora, na kulturo prehranjevanja in sodelovanje pri pripravi prostora ob uživanje obroka.

Na kaj smo pri ponudbi prehrane v vrtcu še posebej pozorni:

  • Uporabljamo spremenjene recepture v smeri zmanjševanja uporabe sladkorja. (Poraba sladkorja na otroka v vrtcu je pod 1 kg/leto, čeprav sami pečemo sladice, zavitke in kvašeno pekovsko pecivo). Otrokom ponujamo med pri zajtrku ali v sladicah. (Poraba medu na otroka je 0,25 kg/leto). Ponujamo samo nesladkane čaje.
  • Otrokom ne ponujamo živil, ki so slajena z umetnimi sladili (umetna sladila lahko vsebujejo naslednji izdelki: ledeni čaji, sadni jogurti, sadni sokovi).
  • Jedi solimo premišljeno in uporabljamo  piransko sol, ki se prideluje po več kot 700 let starem izročilu, zgolj s tradicionalnimi orodji in izključno ročno. Piranska sol je pri  Evropski komisiji registrirana  z zaščiteno označbo porekla. 
  • Pri pripravi obrokov ne uporabljamo instant omak, jušnih kock ali mešanic začimb z dodatkom glutaminata. 
  • Pri zajtrku ponujamo različne sveže namaze, ki jih v naši kuhinji pripravljamo sami.
  • Enkrat tedensko ponudimo otrokom domač kruh iz krušne peči Podlesnik ali Šolar. V ponudbi so pestri pekovski izdelki iz črne in polbele moke različnih žit, vključno s koruzo.
  • Občasno ponudimo tudi ekološko meso, ekološke mlečne izdelke, ekološke sadne sokove in ekološko pridelana žita. Lokalno iz okolice otrokom ponujamo jajca proste reje (Kmetija Bizjak Sušek), jabolka integrirane pridelave (Sadjarstvo Vrecl), lokalni med (Čebelarstvo Šauperl) in krompir (Kmetija Tkalčič). Kmetija Črnko nas občasno zalaga s svežo zelenjavo v času sezone. Mlečne jedi pri zajtrku pripravljamo na domačem mleku, ki nam ga prav tako dostavlja Kmetija Tkalčič. 
  • Otroke čez dan spodbujamo k pitju vode.
  •  V vsaki igralnici je vsak dan na razpolago sveže sadje in kruh.

Še nekaj napotkov:

  • Ne bodite v skrbeh, če bo otrok v obdobju uvajanja manj jedel. Nekateri otroci jedo manj, dokler se ne navadijo na novo okolje, kasneje ta primanjkljaj uspešno nadoknadijo.
  • Otroci nimajo težav s prehranjevanjem, če so veliko na prostem in se vsakodnevno veliko gibljejo. Ti otroci pojedo več od ostalih otrok, raje poskušajo novo hrano in imajo visoko imunsko odpornost.
  • Odsvetujemo priložnostno prinašanje hrane v vrtec (npr. za rojstne dneve), saj ta način povečuje tveganje za zdravje (npr. alergije, zastrupitve) ter spodbuja neješčost in izbirčnost. Poleg tega se ustvarjajo in poglabljajo socialne razlike med otroki.
  • V primeru, da ima vaš otrok predpisano dieto, se obrnite na otrokovo vzgojiteljico in organizatorko prehrane Valentino Zgubič, tel. 02 330 48 57, oziroma po elektronski pošti: valentina.zgubic@guest.arnes.si.

Pripravila: Valentina Zgubič, univ. dipl. živ. teh. in oec